ORC Academy
Admission Enquiry
+91-78140-11022, 0172-5019022
Office Address
SCO 371-373, 4th Floor, Sector-34 A, Chandigarh

July Daily Updates

1. Who was the chairman of the Union Constitution Committee of the Constituent Assembly?
Ans:Jawaharlal Nehru

2. Who was the chairman of the Steering Committee of the Constituent Assembly?
Ans: Dr.Rajendra Prasad

3. Who does issue one rupee notes in India?
Ans:Ministry of Finance

4. How many public sector banks are working in India at present?
Ans: 21

5. In which year was G20 established?
Ans: 1999

6. Which city did organise the recent G20 Summit in July 2017?
Ans: Humburg

7. Which country is the world 3rd biggest beef exporter?
Ans: India

8. What is the main function of centriole in cell?
Ans: Formation of spindle fibre

9. Which membrane is present in plant cell but not in human cell?
Ans: Cell wall

10. Which is the genetic material present in the cell?
Ans: DNA (Deoxyribonucleic acid)

Q1. Which country regulates the programme and time table of the house of Parliament?
Ans: Business Advisory Committee

Q2. Which committee enforces code of conduct of members of Parliament?
Ans: Ethics Committee

Q3. The salary and allowances of the ministers of the Government of India are determined by whom?
Ans: Parliament

 Q4. Who was elected un-opposed as the Vice President of India?
Ans: S. Radhakrishnan

Q5. On the bank of which river is Nasik located?
Ans: Godavari

Q6. Indravati is a tributary of which river?
Ans: Godavari

Q7. Which day is observed as World Hepatitis Day?
Ans: 28 July

Q8. What is the theme of the World Hepatitis Day 2017?
Ans: Eliminate Hepatitis

Q9. How many joules are there in one watt hour?
Ans: 3.6x103 Joules

Q10. Which instrument is used to measure the purity of milk?
Ans: Lactometer

Q1. What is the full form of BBNL?
Ans: Bharat Broad Band Network Limited

Q2. When did EVM start in India?
Ans: 2004

Q3. Who appoints the Chairman of UPSC?
Ans: President

 Q4. Who appoints the Chairman of SPSC?
Ans: Governor

Q5.Who is called the father of local self government?
Ans: Lord Rippon

Q6.Which international organizations are called the Brettonwoods Twins?
Ans: IMF and IBRD

Q7. Which country is the latest member of IMF?
Ans: Nauru

Q8.Which institution is associated to Dunkel Proposals?
Ans: World Trade Organisation

Q9. What is the name of the ore of lead?
Ans: Galena

Q10. Expand the term B.A.R.C?
Ans: Bhabha Atomic Research Center

Q 1.In which state is Hutti gold mine situated?
Ans: Karnatka

Q2.Which state is famous for the cultivation of coconut?
Ans:Kerala

Q3.Where are the Todas found?
Ans:Tamilnadu

Q4.Which city has the headquarters of two railway zones in India?
Ans:Mumbai

Q5.Which country is world’s largest producer of coffee?
Ans:Brazil

Q6.Which international tennis Tournaments is held on grass court?
Ans: Wimbledon

Q7.Who got the ‘Purple Cap’ for taking maximum number of wickets in IPL-4 series?
Ans: Lasith Malinga

Q8.Who is the chairman of the 20th Law Commission?
Ans: Justice D.K. Jain

Q9.Who is the author of the book ‘Nineteen Eighty Four’?
Ans: George Orwell

Q10. Which bacteria causes food poisoning?
Ans: Clostridium

1.Which writs can be issued against administrative authorities?
Ans:Certiorari and Mandamus

2.Which case did determine that the Preamble is a part of the constitution?
Ans:Kesavananda Bharti Case

3. For how long can a President ordinance remain in force?
Ans: Six months

4.When was Indian Forest Service (IFS) set up in India?
Ans: July 01,1996

5.Which panels does examine and suggest “Tax reforms”?
Ans:Chelliah Committee

6. What is the full name of CAG?
Ans:Controller and Auditor General of India

7. Who does appoint the CAG?
Ans: The President

8.How many National Parties are there in India?
Ans: 7

9.Which are the main ingredient of gun metals?
Ans: Copper & Tin

10. Which metal does form an amalgam with other metals?
Ans: Mercury

1.Who did invent the parachute?
Ans: A J Gamerin

2. What is the full name of FIR?
Ans:First Investigation Report

3. Who did wrote the book Das Kapital?
Ans: Karl Marx

4.Which is the highest peak of India?
Ans:Godwin Austin

5.What is the name of the parliament of Poland?
Ans:Sejm

6. Where is the East Central Railway Zone located?
Ans: Hajipur

7. On which river is Leh located?
Ans: Indus

8. What is the chemical name of Vitamin A?
Ans:Retinol

9. Who is the first female speaker of Lok Sabha?
Ans: Mrs. Meera Kumar

10. Which day is observed as Kargil Vijay Diwas?
Ans: 26 July

1. Who has been honoured with the Lifetime Achievement (LTA) award for his contributions as a Lok Sabha member?
Ans: LK Advani

2. In which state is the Mouling National Park (MNP) located?
Ans: Arunachal Pradesh

3. Which state government has launched “Janahitha” to receive complaints from public?
Ans: Telangana

4. Which date is observed as ‘The 2017 National Broadcasting Day (NBD)’ in India?
Ans: July 23

5. Which union ministry has launched “sexual harassment e-box” an online complaint system at workplace?
Ans: Ministry of Women and Child Development

 6. Which country is hosting the 2017 Asian Youth & Junior Weightlifting Championships?
Ans: Nepal

7. Who has been appointed as the first female President of the Supreme Court (SC) in United Kingdom (UK)?
Ans: Brenda Marjorie Hale

8. Which branch of medical science is concerned with the study of disease as it affects a community of people?
Ans: Epidemiology

9. Who did give the Double Helical Structure of DNA?
Ans: Watson and Crick

10. What is the function of heavy water in a nuclear reactor?
Ans: Slow down the speed of neutrons

1. What is the full name of FFC?
Ans: Film Finance Corporation

2. To which country does golf player Vijay Singh belong?
Ans: Fiji

3. Where is Film and TV institute of India located?
Ans: Pune (Maharashtra)   

4. With which game is Durand Cup associated?
Ans: Football

5. Who was the first Muslim President of India?
Ans: Dr. Zakir Hussain

6. Where is the Himalayan Mountaineering Institute located?
Ans: Darjeeling

7. Who did invent the Logarithms?
Ans: Baron Napier  

8. With which organ of human body is the disease "bronchitis " associated?
Ans: Lungs

9. Which is the alkaloid that contains in cola drinks?
 Ans: Caffeine

10. Who did write the book titled ‘Matters of Discretion: An Autobiography’?
Ans: I.K. Gujral

1. What is the national emblem of Sri Lanka?
Ans: Lion and Sword

2. Name the person who has recently become the youngest noble prize winner to address Canadian parliament.
Ans: Malala Yousafzai

3. Mukta Dutta Tomar has been appointed as the next Ambassador of India to which country?
Ans: Germany

4. What is the name of the Parliament of Germany?
Ans: Bundestag and Bundesrat

5. Where is the headquarters of UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation)?
Ans: Paris

6. Who did write the book ‘As you like it’?
Ans: William Shakespeare

7. Kwanza is the currency of which country?
Ans: Angola

8. What is the full form of CAD?
Ans: Computer Aided Design

9. What is photophobia?
Ans: Abnormal intolerance of light

10. What is latent heat of ice?
Ans: 80 cal/g

1. What is the full name of UIDAI?
Ans: Unique Identification Authority of India

2. Where was the first ICC Twenty-20(T-20) World Cup of Cricket held?
Ans: South Africa

3. Who was the first Indian woman participant in the Olympic games?
Ans: Marrie Lila Ro

4. What is the name of the Parliament of Bhutan?
Ans:Tshogdu

5. Where is the headquarters of OECDC (Organisation of Economic Co-operation and Development?
Ans: Washington

6. Who did write the book ‘A Time of Transition: Rajiv Gandhi to the 21st Century?
Ans: Mani Shankar Aiyer

7. Who was the first recipient of Dada Saheb Falke Award?
Ans:Devika Rani Roerich

8.What is the name of the highest Straight Dam of the world?
Ans:Bhakhra Dam

9.Who is known as the Father of Botany?
Ans: Theophrastus

10.Where is Imperial Palace located?
Ans: Tokyo, Japan

1. What is the full name of NBFC?
Ans: Non-Banking Finance Company

2. What is the name of the cabinet in UK?
Ans: Kitchen Cabinet

3. How many members are there in Public Account Committee?
Ans: 22

4. Who does appoint the chairperson of Public Account Committee?
Ans: Speaker

5. Which tax is imposed by the central government but the state government collects it?
Ans: Stamp duty

6. From which country is the concept of Economic Planning derived in India?
Ans: Russia

7. In which year were iron and steel industry started in India?
Ans: 1870

8.Which drug can help foetus to shield from Zika virus?
Ans: Hydroxychloroquine

9.Which is the most likely to cause a rise in the average temperature of the earth’s atmosphere in future?
Ans:  CO2 from fossil fuels

10.What is the study of phenomena at very low temperature called?
Ans: Crogenics

1. What is the full name of AFSPA?
Ans: Armed Forces Special Power Act

2. In which state was AFSPA imposed the first time?
Ans: Assam

3. Who is known as the Iron lady of Manipur?
Ans: Iron Sharmila

4. Who is the Ex-office Chairman of Raj Sabha?
Ans: Vice President

5. Which is the National Emblem of Canada?
Ans: White lily

6. What is the name of the Cabinet in USA?
Ans: Shadow Cabinet

7. In which year did MRTP Act become effective?
Ans: 1970

8. Which State/UT/City has the highest per capita electricity consumption in the country?
Ans: Dadra and Nagar Haveli

9. Who is known as ‘Father of Taxonomy’?  
Ans: Carl Linnaeus

10. Who has given Five Kingdom system classification of the living organism?
Ans: R.H.Whittkar

1. Which part of the Sun is easily visible during a total solar eclipse?
Ans:Corona

2. Which device is used to measure the magnetic field?
Ans: Magnetometer

3. What is the full name of NIIF?
Ans: National Investment and Infrastructure Fund

4. What is the main objective of NIIF?
Ans:Investment in  core infra

5. Which of the bill can President deliver an absolute veto to?
Ans:Private member bills

6. Who was the first vice president to die in office?
Ans:Krishna Kant

7. Which does article discuss about the State Emergency?
Ans: Article 356

8. How is inflation measured in India?
Ans: Wholesale price index number

9. Which bank has launched ‘iwatch’ banking project?
Ans: HDFC

10. When was the paper currency started in India?
Ans: 1861 

1.By which amendment of the Indian constitution did Sikkim become a state of India?
 Ans:36th Amendment act 1975

2. Which court has maximum number of sanctioned judges in India?
Ans: Allahabad High Court

3. Which commission was appointed by the Central Government on union state relations in 1983?
Ans: Sarkariya Commission

4. How much of the total population is living below poverty line in India?
Ans: 26%

5. Which five year plan is known as ‘Gadgil Yojana’?
Ans: 4th Five year plan

6. In which year was Pradhan Mantari  Gramodaya Yojana started?
Ans: 2000

7. What is the theme of ‘World Youth Skills Day’?
Ans:Skills for the future of work

8. With which sport is Sunder Singh associated?
Ans: Javelin Throw

9.  Which colour does indicate the highest temperature?
Ans:Dull red
 
10. How many galaxies are there in the universe?
Ans: 25 billion (approx.)

1. Which airline has been rated as the best airline in the world?
Ans: Singapore Airline

2. Who has been appointed as the next Attorney General of India?
Ans: K K Venugopal

3. Which is the National Emblem of India?
Ans: Bald Eagle

4. Where is the Western Railway zone located?
Ans: Mumbai Churchgate

5. Which city is known as the Garden City?
Ans:Chicago

6. Which is the capital of Ghana? Ans: Accra

7. What is the full name of the CARE?
Ans: Credit Analysis and Research Limited

8. How many electrons will be in 1.6C (coulomb)?
Ans: 1019

9. What is the pH value of alkaline soil?  
Ans: More than 7

10. Who wrote the book ‘Wake up India’?
Ans: Annie Besant

1. To which game is Sania Mirza associated?
Ans: Lawn Tennis

2. Which airport has been ranked first in Customer Satisfaction Index Survey?
Ans: Swami Vivekananda Airport, Raipur

3. Where is the Vivekanada Rock Memorial situated?
Ans: Tamil Nadu

4. What is the name of the first newspaper published in India?
Ans: The Bengal Gazette

5. Which city is the capital of Bahrain?
Ans: Manama

6. Where is the Meenakshi Temple located?
Ans: Tamil Nadu

7. What is the full name of ZSI?
Ans: Zoological Survey of India

8. What is the full name of STARS?
Ans: Satellite Tracking and Ranging System
 
9. What is the chemical name of Vitamin K?
Ans: Phylloquinone

10. How much is the escape velocity from the earth’s surface?
Ans: 11.2 km/s

1. To which game is Duleep Trophy related?
Ans: Cricket

2. Who is the first woman cricketer who scored 600 runs in Women’s ODI Cricket?
Ans: Mithali Raj

3. Where is the National Gandhi Museum located?
Ans: New Delhi

4. Which mountain is called the Blue Mountain?
Ans: Nilgiri Hills

5. Which is the capital of Bostwana?
Ans: Gaborone

6. Where is the Dolam Plateau located?
 Ans: Bhutan

7. What is the full name of IBRD?
Ans: International Bank for Reconstruction and Development

8. What is the full name of ADH?
Ans: Anti Diuretic Hormone

9. Which are the brighter areas on the Sun's surface called?
Ans: Faculae

10. Which was the first Atomic plant established in India?
Ans: Tarapur

1. What is the name of the parliament of Germany? 
Ans:Bundestag and  Bundesrat

2. What is the full name of CCIT?
Ans: Comprehensive Convention on International Terrorism

3. To which game is Ezra Cup related?
Ans:Polo

4.Which is the largest auditorium in India?
Ans:Sri Sanmukhanand Hall

5.On which river Tehri project is located?
Ans:Bhagirathi

6.  Which is the capital of Netherlands?   
Ans: The Hague

7. Which state is well known for Kuchipudi a famous dance form?
Ans: Andhra Pradesh

8. Who did discover the planet ‘Uranus’?
Ans: Hideki Yakawa

9. Which countries did develop the BrahMos Missile?
Ans: Developed with Joint venture of India and Russia.  

10. Which instrument is used to measure the rate of growth of plant?
Ans: Auxanometer

1. Which state in India is first state to launch free injectable contraceptive for women?
Ans: Maharashtra   

2. Which country is hosting the 22nd World Petroleum Congress (WPC) International Conference?
Ans: Turkey

3. What is the theme of the 2016 Indian Film Festival of Melbourne (IFFM)?
Ans: Women Empowerment

4. Who is the newly elected President of Zambia?
Ans: Edgar Lungu

5. Who is the newly elected President of Mongolia?
Ans: Khaltmaagiin Battulga

6. Who has been appointed as the head of the Indian consulate in New York? 
Ans: Sandeep Chakravorty

7. In which state is the Dandeli Wildlife Sanctuary located?
Ans: Karnataka

8. What is the chemical name of Urea?
Ans: Carbamide

9. What is the chemical formula of Plaster of Paris?
Ans: 2CaSO4, H2O

10. How can we remove permanent hardness of water?
Ans: By adding Washing Soda

 

1. Where was the Zika Virus isolated for the firsts time?
Ans: Uganda (1947)

2. What is the theme of 2017 World population day?
Ans: Family Planning Access

3. Which is the first state to fix minimum education qualification for cooperative body poll?
Ans: Rajasthan

4. To which game is Champions Trophy related?
Ans: Hockey,Cricket

5. What is the name of the Egypt Parliament?
Ans: People’s Assembly

6. Where is the headquarters of the Western Air Command?     
                                                  Ans: New Delhi

7. Which is the capital of Greece?
Ans: Athens

8. What is the name of the Eastern most point of India?
Ans: Kibithu (Arunachal Pradesh)

9. Which type of Laser is used in Laser Printers?
Ans: Semiconductor laser  

10. Which is the radioactive element most commonly detected in humans?
Ans: Potassium-40

1. To which game is Wimbledon Cup related?
Ans: Lawn Tennis

2. What is the name of the Parliament of Denmark?
Ans: Folketing

3. Where is Southern –Western Air Command located?
Ans: Gandhi Nagar

4. What is the full name of ASEAN?
Ans: Association of South-East Asian Associations

5. Where is the headquarters of Northern Railway zones?
Ans: New Delhi

6. Where is the Vedanthangal Bird Sanctuary located? 
                                                                                                      Ans: Tamil Nadu

7. Which is the biggest museum of the world?
Ans: British Museum, London

8. Which is the largest fresh water lake in India?
Ans: Wular Lake

9. Which is the capital of Croatia?  
Ans: Zagreb

10. Who was the first chairman of the Atomic Energy Commission?
Ans: Dr.H.J.Bhabha

1. What is the full name of NAFTA?
Ans: North American Free Trade Agreement

2. To which game is US Open related?
Ans: Lawn Tennis

3. Where is the Opera house located?
Ans: Australia (Sydney)

4. What is the name of the Parliament of Cuba?
Ans: National Assembly of People’s Power

5. Where is the Southern Air Command located?
Ans: Thirvananthapuram

6. Who was the first person of the world to reach Sout Pole?    
Ans: Amundsen

7. Which is the capital of Bulgaria?
Ans: Sofia

8. What is the normal value of blood sugar in the body?
Ans: 80 to 120mg/100 ml of blood

9.  Which metal does show maximum photoelectric effect?
Ans: Cesium (Cs)

10. Which chemical is used as preservative in tomato sauce?
Ans: Sodium benzoate

1. Where is the headquarters of IMF?
Ans: Washington DC

2. Which country is the largest IMF quota holder?
Ans: USA

3. What is the full name of EFF?
Ans: Extended Fund Facility

4. How many states are there in USA?
Ans: 50

5. What is the official name of China?
Ans: People Republic of China

6. Where is the Chumbi Valley located?    
Ans: Tibbet

7. Which is the capital of Velarus?
Ans: Minsk

8. What is the physical phase of life called?
Ans: Protoplasm

9. Which vertebrate does have two chambered heart?
Ans: Fish  

10. What is the full name of ADH?
Ans: Anti Diuretic Hormone

1. What is the theme of 2017 World Oceans Day (WOD)?
Ans: Our Oceans, Our Future 

2. Who is the Solicitor General of India at present?
Ans: Ranjit Kumar

3. Which football club has won the 2017 UEFA Champions League trophy?
Ans: Real Madrid

4. Who has become the first Indian to be nominated as a member of the ITTF Umpires and Referees Committee (URC)?
Ans: Ganeshan Neelakanta Iyer

5. Who leads the Indian delegation in the 5th edition of BRICS Education Ministers’ Meeting-2017?
Ans: Prakash Javadekar

6. What is the India’s rank in the 2017 Global Cybersecurity Index (GCI)?
Ans: 23rd

7. Which part of a computer that does show visual information on a screen?
Ans: Visual Display Unit (VDU)

8. Which method is used for growing plants without soil?
Ans: Hydroponics

9. When was the first Indian Remote Sensing Satellite launched?
Ans: 1990

10. Which is the device used for detecting even feeble current?
Ans: Galvanoscope

1. Who has been appointed as the new Chairman of Indian Institute of Management (IIM) Amritsar?
Ans: Sanjay Gupta

2. Which union minister has launched a month-long plantation drive to mark Van Mahotsav-2017?
Ans: Harsh Vardhan
3. Which city is hosting the 12th edition of G-20 Summit 2017?
Ans: Hamburg

4. Who is the newly appointed Chief Election Commissioner (CEC)?
Ans: Achal Kumar Jyoti

5. After which famous person was the teddy bear named?
Ans: Theodore Roosevelt

6. In which sport could you get into a headlock?
Ans: Wrestling  
7. What is the full name of CECA?
Ans: Comprehensive Economic Cooperation Agreement

8. Who did discover Natural radioactivity?
Ans: Henri Becquerel

9. Who did coin the term Radioactivity?
Ans: Marie Curie 

10. What is the SI unit of radioactivity?
Ans: Becquerel

1. Where is the headquarters of BRICS Bank?
Ans: Sanghai

2. What is the other name of BRICS Bank?
Ans: New Development Bank

3. Who is the president of BRICS Bank?
Ans: K.V.Kanath

4. What is the name of the Parliament of Bhutan?
Ans: Tshogdu

5. Where is the Maintenance Command located?
Ans: Nagpur

6. Where is the headquarters of the Eastern railway zones
Ans: Kolkata

7. Which is the capital of United Arab Emirates?
Ans: Abu Dhabi

8. What is the unit for resistance in a electrical conductor?
Ans: Ohm

9. To which theory of conservation is related the 'First law of thermodynamics’?
Ans: Energy

10. Which Uranium isotope is used in nuclear power plants to produce electricity?
Ans: U-238

1. What is the full name of UNCTAD?
Ans: United Nations Conference on Trade Development 

2. Where is the headquarters of UNCTAD?
Ans: Geneva

3. Which game is related to Thomas Cup?
Ans: World Badminton (Men)

4. Where is Southern Naval Command located?
Ans: Kochi

5. What is the name of the first bank of India?
Ans: Bank of Hindustan

6. Where is the Central Railway Zones located? Ans: Mumbai VT

7. Which is the capital of Laos?
Ans: Vientiane

8. Which synthetic fibre is also known as artificial silk?
Ans: Rayon

9.  What is called an atom that has more protons than electrons?
Ans: Cation

10. Who is credited with the invention of the modern periodic table?
Ans: Mendeleev

1. What is the main reason for red colour of the Red Soil?
Ans: Presence of ferric oxides 

2. Where is the famous Virupaksha temple located?
Ans: Hampi

3. When did Germany attack France, during World War II?
Ans: 1940

4. Where are the Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer plant (Paradeep) located?
Ans: Orissa

5. Where is the village of Branston, after which the famous pickle is named?
Ans: Staffordshire

6. What is the maximum number of Anglo Indians who can be nominated to the Lok Sabha?
Ans: Ans:2

7. Which country is hosting the 41st annual UNESCO World Heritage Committee conference?
Ans: Poland

8. On which date is the World Sports Journalist Day (WSJD) observed?
Ans: July 2

9. Which metal is used for galvanizing iron?   
Ans: Zinc (Zn)

10. Which is the branch of medical science, concerned with the study of disease as it affects a community of people?
Ans: Epidemiology

1. Who was the first person to get Param Vir Chakra?
Ans: Major Somnath Sharma

2. When was FMC merge in SEBI?
Ans: 2015

3. Who is the chairman of IRDA?
Ans: T.S.Vijayan

4. What is the full name of BCBS?
Ans: Basel Committee on Banking Supervision

5. Where is Western Naval Command located?
Ans: Mumbai

6. What is the name of the Parliament of Afghanistan?
 Ans: Shora

7. To which game, is Ashes Cup related?
Ans: Cricket

8. Which is the Eastern most point of India?
Ans: Kibithu

9. What is the name of study of insects?
Ans: Entomology

10. When was the first human heart transplantation conducted?
Ans: 1967

1. By which force cream gets separated out of milk when it is churned?
Ans: Centrifugal force

2. Who was the first woman chief minister of a state of India?
Ans: Sucheta Kripalini(U.P)

3. Which is the longest river bridge?
Ans: Mahatma Gandhi

4. Where is the Leaning Tower of Pisa located?
Ans: Italy

5. What is the national emblem of Bangladesh?
Ans: Water Lily

6. Name the international boundary of Germany and France?
Ans: Maginot Line

7. Which is the national animal of Canada?
Ans: Eagle

8. Where is the headquarters of Asian Development Bank (ADB)?
Ans: Manila (Philippines)

9. Which year is marked as International Space Year?
Ans: 1992

10. Where are Kanheri Caves located?
Ans: Mumbai

1. When were the first Commonwealth games held?
Ans: 1930 

2. Who was the first Indian to win the World Champion title in Chess?
Ans: Viswanathan Anand

3. How many members participated in the first meeting of Indian National Congress?
Ans: 72

 4. Who said ‘Swaraj is my birth right and I must have it’?
Ans: Bal Gangadhar Tilak

5. Who was the first Indian to be-elected to the British Parliament?
Ans: Dadabhai Naoroji

6. Which country leads in the production of rubber?
Ans: Malaysia

7. Which is the most irrigated State in India?
Ans: Bihar

8. What is the another name of Vitamin C?
Ans: Ascorbic Acid

9. Who introduced the ‘Civil Services’ in India?
Ans: Lord Cornwallis

10. Who discovered the magnetic field of electric current?
Ans: Faraday